NIEUW: Online marktplaats voor laboratoria!

Lab

The Support Factory krijgt steeds vaker te maken met vragen over laboratoria. Was het tot voor kort gebruikelijk dat organisaties die een lab nodig hadden dit specifiek voor zichzelf lieten bouwen al dan niet in samenwerking met een Universiteit. Vandaag de dag zijn de behoeften veel gevarieerder en wordt er veel meer naar samenwerking of gedeeld gebruik gezocht. Hierdoor ontstaat een markt voor laboratoria.

Voor die ontwikkeling zijn diverse redenen:

 • De investeringen zijn zeer hoog
 • De ontwikkel- en product cycli worden veel korter dan de afschrijftermijnen van de laboratoria.
 • Er wordt door onderzoeksinstellingen vaker naar combinaties met marktpartijen gezocht om risico’s en kosten, maar ook kennis te delen.
 • Commerciële instellingen zoeken samenwerking met andere bedrijven om leegstaande laboratoria te delen (goedkoper en sneller).
 • De kennis sector groeit zelfs in tijden van crisis en trekt daarmee aandacht van ontwikkelaars/beleggers.
 • Er wordt vaker ‘op risico’ voor de markt lab-ruimte ontwikkeld

Marktonderzoek

campus_statistiek

In 2012 en 2014 is in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van campussen als broedplaatsen voor innovatie (zie tabel hierboven). Zij telden 58 campus achtige clusters in Nederland. Waarvan er 39 voldeden aan de criteria van een echte campus. Namelijk R&D, innovatieve bedrijven met onderlinge relaties. De werkgelegenheid in deze bedrijven is aanzienlijk gegroeid in de afgelopen crisisjaren (op de 18 succesvolste campussen met 14% tussen 2012 en 2014!).

In ander onderzoek (van prof Keeris 2012) wordt vastgesteld dat het aanbieden van aantrekkelijke veelzijdige huisvesting en faciliteiten op campussen nog een uitdaging vormt voor menige campusorganisatie. Dit komt mede door de terughoudendheid van beleggers om in deze vastgoed categorie te investeren. De beleggingsklasse is relatief onbekend en weinig transparant in Nederland.

Laboratorium markt

Er ontstaat in toenemende mate behoefte aan betere informatie over beschikbare laboratoria om van versnippert aanbod een markt te maken waar vraag en aanbod elkaar kunnen vinden. Op dit moment wordt op Funda of Realnext ook laboratorium ruimte aangeboden. Maar de beschikbare informatie verraad een zeer beperkte kennis van zaken. Zie bijgevoegd voorbeeld dat wij aantroffen op Funda:

De laboratoriumruimten worden o.a. opgeleverd met:

 • systeemplafond;
 • standaardindeling met scheidingswanden tussen laboratorium /gang (deels glas) en tussen laboratorium-laboratorium;
 • afgewerkte betonwand aan buitengevel;
 • gladde vloerbedekking;
 • ventilatie/luchtbehandeling door middel van warmte/koude opslag;
 • aansluitingen en bekabeling (naar gemeenschappelijke serverruimte) in wandgoten ten behoeve van data en telefonie;
 • laboratoriummeubilair, bestaande uit laboratoriumtafel, veiligheidskast en zuurkast.

Prachtig natuurlijk deze ‘informatie’, maar de lezer wordt er niet veel wijzer van. Dat betekent dat de zoeker van labruimte eindeloos moet nabellen over vloeistofdichtheid, dampdichtheid, veiligheidsklasses, vrije hoogte, vloerbelasting, type bekabeling, ventilatie capaciteit, gescheiden afvoersystemen, krachtstroom voorzieningen, enz. enz. Maar ook zeer relevant is de vraag welke andere bedrijven en instellingen er in de omgeving zijn gevestigd.

Lab for Rent

The Support Factory is om die reden enthousiast over het nieuwe initiatief van ‘Lab For Rent’ dat een marktplaats op internet heeft ontwikkeld specifiek voor laboratoria (zie: www.LabForRent.nl).

De oprichters van Lab For Rent, Dr. Maarten van Dongen en ir. Arthur Tutein Nolthenius gebruiken hun kennis en ervaring om lab-ruimte op een goede manier in de markt te zetten. Goede beschrijvingen van de specifieke mogelijkheden van laboratoria helpen marktpartijen die lab-ruimte zoeken of willen delen om snel en gericht inzicht te krijgen wat er op dat moment beschikbaar is in het bestaande aanbod. Dit helpt organisaties om binnen het bestaande aanbod huisvestingsoplossingen te vinden die relatief snel en goedkoper beschikbaar zijn. Het is ook een goede stap om deze markt voor beleggers transparanter te maken.

The Support Factory

The Support Factory helpt organisaties als TNO en de Universiteit Groningen bij het goed formuleren van hun behoefte, het in beeld brengen en beoordelen van huisvestingsmogelijkheden in de markt. We kunnen bovendien bemiddelen bij de totstandkoming van een huurdersvriendelijke huurovereenkomst en een ‘service level agreement’ om de dienstverlening op maat te maken (denk aan beveiliging, reiniging en inspecties).

We onderzoeken, indien gewenst, ook de mogelijkheden om de eigen laboratorium ruimte te delen of (gedeeltelijk) te verhuren of te verkopen. Daarvoor zijn vaak technische ingrepen nodig (denk aan splitsen van ventilatie systeem en beveiliging, maar het vergt ook organisatorische aanpassingen. De exploitatie van een multi tenant lab verandert de rol van de huisvestingsmanager of facility manager die opeens te maken krijgt met externe marktpartijen en ook dat vraagt vaak enige begeleiding.

Voor meer informatie:

Jan Pieter Klep, Partner
The Support Factory
jp.klep@thesupportfactory.nl
06-27063492

 

Vond u dit bericht interessant, deel het dan op uw social media: FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail
%d